Stijgend aantal problemen met nepwebsites

nepwebsites

nepwebsites

De klachten over bepaalde websites nemen sterk toe. Laatst was er zelfs een heel programma aan gewijd tijdens Kassa, het consumentenprogramma van de publieke omroep. Het gaat om websites die namen en logo´s van bedrijven gebruiken om vertrouwen op te wekken bij de klant, maar in realiteit hebben zij niets te maken met deze bedrijven en zijn zij slechts op geld uit. Zo is er een tijdje een duplicaat versie geweest van websites van mediamarkt en van marktplaats. De websites gebruikten een verkeerd gespelde naam om zo de klanten aan te trekken. Hoeveel mensen hier slachtoffer van geworden zijn, is helaas tot op dit moment onduidelijk. Niet van alle gevallen is melding gemaakt namelijk en van een groot aantal is nog niet eens bekend dat zij ook op die manier gebruikt zijn.

Altijd opletten

Het is zaak om altijd goed op te letten bij het gebruiken van het internet. Er zijn een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden voordat er ergens een betaling doet:

1. Staat er een telefoonnummer op de contactpagina?
2. Kloppen de logo´s exact met hoe ze eruit moeten zien?
3. Klopt de URL? Lees dit nauwkeurig, oplichters maken gebruik van dezelfde namen, maar met een letter of twee verschil
4. Kloppen de bedragen?
5. Staan er algemene voorwaarden op de website?

De bovenste lijst zo alleen maar met ´ja´ beantwoord moeten worden voordat je ergens een product aan gaat schaffen. Heb je het idee dat er iets niet klopt, ga dan verder op onderzoek uit, want wanneer je door zulke criminelen opgelicht wordt, is de kans bijzonder klein dat je ooit je geld nog terug zal zien. De oplichters zijn dan namelijk al lang vertrokken en wonen over het algemeen ergens ver over de grens, waar onze wetten niet eens gelden.